Topic: venlafaxin

Hej Poul.
Du har tidligere kommet med nogle brugbare svar på nogle af alle mine spørgsmål, så jeg prøver lige med et til.
Jeg lider af angst og har de sidste ca 7 måneder taget 225 mg venlafaxin dagligt.
Mig og min mand har et stort ønske om at få et sidste barn (dog ikke lige nu). I forbindelse med dette vil jeg høre hvordan det er i forhold til venlafaxin og graviditet/amning -er det et no go? De få gange jeg har glemt at tage min medicin får jeg det vanvittigt dårligt (svimmel, angst, følelse af små "stød" i hjernen mm) allerede et par timer efter det tidspunkt hvor jeg skulle have taget min medicin. Disse kraftige symptomer gør mig meget nervøs for hvordan det mon bliver evt at skulle af med medicinen igen -og hvis det ikke kan lade sig gøre at trappe ud af medicinen, betyder det så at jeg ikke kan få flere børn?
Jeg har lidt af (ubehandlet) angst siden jeg var ung teenager, og har egentlig forliget mig med at blive ved med at tage medicinen, men jo ikke hvis det betyder at det er en forhindring for flere børn -på den anden side er flere børn jo heller ikke en mulighed hvis jeg stopper med medicinen, men får det dårligt igen som følge deraf...
Mvh Albe

Re: venlafaxin

Kære Albe
De symptomer du nævner, hvis du glemmer at tage din medicin er typiske ophørssymptomer. Dvs. de kommer fordi venlafaxin (som nedbrydes meget hurtigt i kroppen) er væk. Lider man af angst, er man specielt følsom overfor dette og symptomerne kan let udløse nye angstanfald.

Hvis du på et tidspunkt skal trappe ud af venlafaxin, skal det derfor ske meget langsomt og forsigtigt gerne over et par måneder og selvfølgelig i samråd med din læge eller psykiater.

Vedr. venlafaxin og graviditet fremgår det af pro.medicin.dk:
"Kan om nødvendigt anvendes.
Baggrund: Der er data for ca. 1200 1. trimester-eksponerede uden tegn på øget risiko for uønsket fosterpåvirkning. Irritative seponeringssymptomer er set hos nyfødte. Frekvensen og alvorligheden er omdiskuteret, men langt de fleste tilfælde er milde og selvlimiterende. En øget risiko for lav fødselsvægt og for tidlig fødsel (odds ratioer omkring 1,5-2,0) synes beskrevet for de fleste antidepressiva. Confounding by indication, såvel som øget forekomst af andre risikofaktorer, kan være en medvirkende forklaring."

Jeg har været med til at skrive om dette i en artikkel i ugeskrift for læger, som du kan låne på biblioteket: Tahmineh Hassanzadeh, Lars Henning Pedersen & Poul Videbech: SSRI og graviditet. Ugeskr Læger 176/3 3. februar 2014.

Du skal også være opmærksom på, at kognitiv terapi kan have en fantastisk effekt på angst. Så det er ikke umuligt, at du med tiden kan undvære medicinen. Men det er vigtigt, at du har det så godt som muligt, når du bliver gravid, fordi nogle mennesker med angst oplever opblussen i forbindelse med, at de bliver gravide. Du har andre børn? Hvordan er dine tidligere graviditeter forløbet?

Venlig hilsen
Poul Videbech

Re: venlafaxin

Kære Poul.
Mange tak for dit svar, det er rart at vide at medicinen ikke nødvendigvis behøver at udelukke en graviditet fuldstændig -omend det selvfølgelig vil være rarest at undvære.
Jeg har heldigvis haft det rigtig godt under mine graviditeter, jeg havde faktisk en del år fra min ældste blev født til et par år efter min yngste blev født, hvor jeg slet ikke mærkede noget til angsten (som jo ellers har været en fast følgesvend siden starten på mine teenageår) -kan det mon have noget med hormonpåvirkningen under graviditet og amning at gøre?
Hvordan forholder det sig med muligheden for at tage venlafaxin under amning? er der nogen antidepressiva som er bedre at tage under graviditet og amning end andre? Jeg startede med Citalopram unden gavnlig effekt inden jeg fik Venlafaxin, så det er ikke umiddelbart en mulighed.
Mvh Albe