Topic: Vedr. stress og hjerneskade.

Hej Poul.
Jeg har været sygemeldt med stress i 2007 kom for hurtigt tilbage og røg igen ned i 2008. Vendte tilbage til arbejde som pædagog med forskellige hjælpe ordninger og valgte selv at gå ned på 32 timer. Desværre gik det helt galt igen i 2013 og jeg slæbte mig igennem til maj 2015 hvor jeg blev sygemeldt med stress. Jeg er stadig sygemeldt, og opsagt. Grundet vedvarende kognitive vanskeligheder blev jeg sendt til neurolog og MR scanning hvor man udredte mig for demens. Ingen tegn på demens, men for en sikkerheds skyld blev der foretaget en lumbalpunktur, da MR scanningen viste en atrofi af 1.grad. Lumbalpunkturen var også(heldigvis) negativ.
Nu står jeg så tilbage med en masse spørgsmål, som jeg desværre ikke kunne blive klog på hos den neurologiske overlæge, som var udlænding, hvilke vanskeliggjorde kommunikationen.
Jeg har mange kognitive vanskeligheder. Jeg er i afklaringsforløb via jobcenter, og vurderes til at arbejde effektivt 10 - 15 timer pr uge. Mange af de ting jeg kan læse om symptomer og hjernetræthed på dine og andres sider kender jeg alt for godt.
Psykologer, psykiater, arbejdsmedicinsk siger alle at mine kognitive vanskeligheder er arbejdsbetingede.
Men jeg mangler stadig en kobling mellem atrofien og den arbejdsrelaterede stress, når der nu ikke var stamceller påvist i lumbalpunkturen??
Hvordan påvises en hjerneskade forårsaget af stress, når det som jeg har været igennem ikke viser noget, udover altså en lille atrofi, som jeg forstod at man godt kan have uden at mærke det.
Jeg er så frustreret, for selv om jeg er glad for ikke at have demens, så følte jeg på mærkelig vis at atrofien var en underbygning af de vanskeligheder som jeg har beskrevet at jeg har.
Endvidere har jeg en arbejdsskadesag kørende, og her er det kun facts som tæller, så hvis atrofien bliver gjort til noget som vi alle kan rende intetanende rundt og have, så vil den jo heller ikke tælle i den sammenhæng. Der er desværre stor berøringsangst når man beder om konkrete svar vedr sammenhængen mellem stress og hjerneskader.
Det blev vist lidt rodet, men håber du kan oplyse mig lidt.
Med venlig hilsen
N.V.

Re: Vedr. stress og hjerneskade.

Kære NV
Meget svær og langvarig stress kan sandsynligvis give mindre tegn på hjerneskade specielt i det område, der hedder hippocampus. Jeg har skrevet rigtigt meget om det rundt omkring på disse sider.
Stres kan imidlertid også give depression, som dels i sig selv kan medføre sådanne forandringer i hjernen, men depression kan også medføre koncentrations og hukommelsesbesvær, som forsvinder igen - gradvis - efter at depressionen er behandlet med medicin eller kognitiv terapi. Visse former for antidepressiv medicin kan muligvis forbedre kognitionen.
Endelig er der en del man selv kan gøre for at kompensere for handicappet. Det kan en neuropsykolog hjælpe med. Der er også skrevet en lille bog om dette problem af en meget dygtig psykolog, der hedder Louise Meldgaard Bruun.

Den kan købes hos psykiatrifonden:
http://www.psykiatrifonden.dk/faa-hjael … heder.aspx

Venlig hilsen
Poul