Oplysninger vedrørende evt. konsultation

Skal jeg have en lægehenvisning?
Nej, det behøver du ikke. Da jeg ikke har overenskomst med den offentlige sygesikring skal du ikke henvises af en læge. Det er både godt og skidt, for det betyder, at du almindeligvis også selv skal betale for behandlingen. Se nedenfor.
Så du kan frit kontakte mig - hvis jeg ellers har tid.
Skriv til mig om, hvad det drejer sig om, men der kan desværre godt være flere måneders ventetid. Sagen er, at jeg kun har nogle få patienter af gangen, så nye kan kun komme til, når gamle afsluttes.

Formålet med konsultationen
Der kan være flere formål med en konsultation:
  • ”Second opinion”. Det kan fx være at egen læge eller psykiater har anbefalet en bestemt behandling, og du er usikker på om det er den rette behandling. Det kan også være en behandling iværksat fra en anden psykiatrisk afdeling, og du ønsker at høre min mening om, der kan gøres mere end det de foreslår.
  • Indledning af et evt. behandlingsforløb. Det kan være samtalebehandling og/eller medicinsk behandling. Før et sådant forløb taler vi sammen én eller to gange, hvor jeg prøver at danne mig et overblik over, hvad jeg tror, du fejler og hvad der kan gøres ved det. Dette diskuterer vi grundigt igennem. Måske henviser jeg til anden instans (fx egen læge eller psykolog), som lige så godt kan videreføre behandlingen. Eller i få tilfælde kan jeg selv tilbyde et behandlingsforløb. Dette afhænger dels af om jeg mener, jeg kan hjælpe dig dels af om jeg har mulighed for det, fordi jeg har meget begrænset kapacitet.
  • Start på et psykoterapeutisk behandlingsforløb. Dette kan tilbydes hvis du er motiveret for det og jeg skønner, at det vil kunne hjælpe dig. Vi aftaler typisk 4 gange, hvorefter vi evaluerer, hvordan forløbet har været. Dette skyldes, at det er vigtigt at du lærer, hvordan jeg arbejder, og jeg får set hvilke muligheder du har for at udvikle dig, inden vi aftaler et længerevarende forløb. Tilsvarende aftales afslutningen på et længerevarende forløb også i god tid, så du risikerer ikke at blive afsluttet brat "til den kolde sne".
Hvor foregår det?
Samtalen finder sted på mit kontor på Århus Universitetshospital (tidl. Psykiatrisk hospital), Skovagervej 2, Risskov.
Mit kontor ligger på Center for Psykiatrisk forskning, som du finder, hvis du går til venstre, når du går ind i forhallen i hovedbygningen (“Informationen”).
Døren er låst pga. weekenden, men jeg skal nok være der præcis og lukke dig ind.

Kan jeg tage en pårørende med?
Det er en rigtig god ide at tage en pårørende, fx kæreste eller lignende med til en af de første samtaler. Dels kan du opleve det som en støtte, dels kan det give værdifulde oplysninger, som du ikke selv har tænkt på.
Det kan også være en stor fordel, at der er flere der hører hvad vi finder ud af, så du har en at snakke med om det når du kommer hjem.
I et længerevarende forløb kan det også være en god ide at tage en pårørende med til en samtale. Mange gange har pårørende spørgsmål og tvivl omkring sygdommen, som det er rart at få talt om. Fx hvordan de bedst støtter dig.
MEN det er dig, der bestemmer om din pårørende skal med og hvornår, det i givet fald skal ske.
NB: Før første konsultation

Det vil være en stor hjælp, hvis du vil skrive en email med noget mere til mig om dit forløb og evt. behandling du har modtaget. Skriv så udførligt som muligt (samtaler, evt. medicin-præparater, doser fra hvornår til hvornår, effekt, symptomer) og i det hele taget alt hvad du synes jeg skal vide om din baggrund. Skriv så meget som du orker. Jeg skal nok læse det, bare jeg har det et par dage før samtalen.
Så kan vi udnytte tiden mere effektivt, idet jeg kan stille nogle bedre spørgsmål, hvis jeg er sporet ind på problemerne fra starten.

Har du været i behandling andre steder er du velkommen til også at sende kopi af journalen der fra, hvis du synes. Det kan også være en hjælp, specielt, hvis det er et indviklet behandlingsforløb eller du ønsker jeg skal tage stilling til noget bestemt mht. behandlingen, som måske er beskrevet i journalen.

Hvordan med betalingen?

Da jeg ikke har overenskomst med den offentlige sygesikring skal du selv betale for konsultationerne, der kan dog være mulighed for tilskud, se nedenfor.
Betaling kan ske kontant eller på girokonto (konto 6 44 42 37) via posthus eller netbank. Betaling sker for hver gang, med mindre andet aftales.

Hvilke andre muligheder er der?
Du skal være opmærksom på, at varetager din egen læge behandlingen, er det gratis for dig. Tilsvarende kan han henvise dig til praktiserende speciallæge i psykiatri, det er også gratis, men der er ofte flere måneders ventetid.
En anden mulighed er at blive henvist til psykolog, hvis du lider af en depression. Så får du en stor del af honoraret refunderet af sygesikringen. Der er bestemte regler for dette, men dem kender din læge, som også skal henvise dig.

Betaling fra forsikring
Nogle har sundhedsforsikringer, som ofte vil refundere en del af honoraret eller som jeg sender en regning til efter konsultationen. Se din police.

Refusion fra det offentlige?
Der er faktisk mulighed for at den offentlige sygesikring betaler en stor del af mit honorar. I så fald skal du blive det der hedder Gruppe 2-medlem.
Langt de fleste danskere er gruppe 1-medlem, men man kan skifte til Gruppe 2. Det betyder du kan opsøge en hvilken som helst speciallæge (og praktiserende læge) og skal betale vedkommende hans honorar. Derefter får du det refunderet af sygesikringen. Hvis du skal have mere en bare en enkelt eller to samtale, kan det godt betale sig. Du kan altid skifte tilbage til gruppe 1, når du ønsker det.
Se reglerne på din kommunes hjemmeside.

Udeblivelse uden afbud
Hvis du udebliver uden afbud skal du som udgangspunkt betale honorar alligevel. Skyldes udeblivelsen akutte omstændigheder (fx sygdom o.l.) skal du dog selvfølgelig ikke betale.
Send en mail til videbech@dadlnet.dk eller SMS til 31-186233 hurtigst muligt du ved, at du ikke kan komme, men jeg vil sætte pris på at få besked i god tid, så jeg kan sætte en anden patient til den pågældende tid.